Високата инфлация не е повлияла силно на спестовността на германците,

...
 Високата инфлация не е повлияла силно на спестовността на германците,
Коментари Харесай

По колко пестят германците на месец

 

Високата инфлация не е повлияла мощно на спестовността на германците, които през предходната година са заделяли приблизително по 11,1% от приходите си. Тенденцията се е запазила и през първата половина на 2023 година, като въпросният дял даже леко се е повишил до 11,3%, регистрира Федералната статистическа работа Дестатис, представена от АРД.

Рекорд по време на пандемията

Данните демонстрират, че жителите на Германия икономисват приблизително по 260 евро на месец. Историческият връх е регистриран по време на пандемията, когато през първата половина на 2021 година равнището на заделяното е достигнало приблизително до 8,2 % от прихода, отбелязва немската обществено-правна медия.

При съпоставяне с други индустриални народи излиза наяве какъв брой усърдни спестители са германците. В Италия нормата на икономисване е едвам 2,1%, до момента в който в Съединените щати тя е 3,7%,  в Япония – 5,4%, а 8,8% - в Австрия. По-спестовни от Германия са в Нидерландия с 12,7% и Швейцария, която води в класацията с ниво на пестеливост от 18,4 %. Данните, употребявани за сравнението, са на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Сериозни разлики сред семействата

Между обособените немски семейства обаче се виждат обилни разлики - според от нивото на приходите, житейската обстановка и самостоятелните особености на хората, изясняват статистиците и разясняват: " Докато някои семейства са в положение да заделят доста пари настрани, на други не им остава нищо в края на месеца. Ситуация, която за доста семейства евентуално се е влошила поради продължаващото нарастване на високите цени за артикули от първа нужда. "

Не всички могат да заделят пари

Че нe всички германци могат да си разрешат да заделят пари настрани, демонстрира и проучване на Германската асоциация на спестовните каси и банкови институции (DSGV). Според резултатите от него всеки пети човек не се усеща в положение да пести средства, осведоми обществено-правната медия ZDF. От 2021 до момента този дял от популацията се е нараснал от 15% на 20%. 

Абсолютната сума на паричните спестявания в Германия през първото полугодие на 2023 година възлиза на към 132 милиарда евро след приспадане на данъчни отчисления, написа още медията.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Всеки киловатчас е значим: по какъв начин в Германия пестят сила

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР